4. Az Objektív Filmstúdió

Az Objektív vállalja múltját. Ahogy cégközlönyükben hírül adták: "A cég 1976-ban alakult, a többi magyar filmgyártó műhellyel ellentétben nem állami kezdeményezésre, hanem a Balázs Béla Stúdióból, a fiatal filmkészítők önálló műhelyéből, "kiöregedett" filmrendezők közös elhatározásából.

A stúdió karakterét alapítása óta demokratikusan hozott döntéseivel a Művészeti Tanács határozza meg. A stúdió nyitott, a megalakulása óta gyártott közel száz játékfilmet majdnem negyven rendező készítette, nem kis hazai és nemzetközi sikerrel.

Az Objektív Filmstúdióban készült többek között az Angi Vera (Gábor Pál rendezése), Szabó István filmjei közül a Bizalom, a Mephisto, a Redl ezredes, a Hanussen, az Édes Emma, drága Böbe (ezek közül négy Oscar-ra nominálva, a Mephisto el is nyerte a legjobb külföldi filmnek járó díjat). Itt gyártották az amerikai Találkozás Vénusszal-t is, Szabó rendezésében. A stúdió megalakulása óta itt készültek Kósa Ferenc, Sára Sándor, Rózsa János filmjei, több más mellett itt rendezett Gazdag Gyula, Kézdi-Kovács Zsolt, Jancsó Miklós, Makk Károly, Sándor Pál, Kovács András, Tarr Béla, Gyarmathy Lívia, Radványi Géza, Tímár Péter, Tompa Gábor."

Az Objektív vezetősége napjainkban, mint "audiovizuális művek, mindenekelőtt játék- és dokumentumfilmek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó kft-t" határozza meg "önmagát", a cég tevékenységi körét.

Az induláskor a filmes csapat élén még Marx József állt. Helyettesként Szabó Istvánt jegyezték, míg a művészeti tanácsot Gazdag Gyula, Huszárik Zoltán, Kósa Ferenc, Rózsa János, Sára Sándor, illetve - dramaturgként - Vámos Miklós alkotta.

A jelenlegi objektíves gárdát Grósz Gabriella irányítja. Stúdióvezető-helyettesi státuszban dolgozik mellette Rózsa János és - névleg?! - Sára Sándor.

Az Objektív Filmstúdió filmei. 1976-1999. - forrás: Objektív Filmstúdió Kft. számítógépes adatbázisa

 

 

Vissza a lap tetejére WebDesign honlap E-mail Vissza a főoldalra